En liten blogg om Le Mans, bilar och annat jox...

En liten blogg om Le Mans, bilar och annat jox...

Audi R18!

Le Mans/RacingPosted by Johan Söderberg 2010-12-11 22:13


Audi har äntligen presenterat sin nya Le Mans-racer och det är mer av en helt ny bil än en vidareutveckling. För det första: det är en coupé, för första gången sedan R8C från 1999 som mest kördes i utvärderingssyfte, och för det andra: motorn är en ynkans V6:a! 3.7 liters turbodiesel närmare bestämt. Förbi är V12:ornas tid i och med det nya reglementet.

De mindre motorerna och därmed den lägre effekten gör att aerodynamiken blir än viktigare och en coupé är lättare att få så bra luftflöde som möjligt på jämfört med en öppen bil. Audi har ju hittills alltid kört öppet då man prioriterat snabba och mer smidiga förarbyten men nu ändrar man sig alltså.

Det är en riktigt snygg bil man fått till. Det enda som så att säga stör intrycket är ryggfenan. Det spelar ingen roll att den lär ska göra nytta genom att motverka flygturer, den ser rent bedrövlig ut. Ryggfenan är inte något Audi kommit på utan är ACO:s ide och är obilgatorisk för alla LMP-bilar. Möjligen kan en snygg målning dämpa effekten men det återstår att se. Återstår att se också vad Peugeot kontrar med. Watch this space...


Mer info om nya R18 finns hos Audi


  • Comments(0)//blogg.n138.com/#post39