En liten blogg om Le Mans, bilar och annat jox...

En liten blogg om Le Mans, bilar och annat jox...

Officiell: AMR-One

Le Mans/RacingPosted by Johan Söderberg 2011-03-03 00:12


Aston Martin har äntligen presenterat sin nya Le Mans-racer, AMR-One. Vi börjar med det mest uppenbara: Det är i ärlighetens namn inte en vacker bil. Man undrar var de snygga linjerna från Lola-coupén tog vägen, eller för den delen från produktionsbilarna? Det fanns en datorrendering som skvalpade omkring på nätet för någon månad sedan och den var bra mycket snyggare än det färdiga resultatet. Utseendet borde väl inte spela någon större roll egentligen men en av de större fördelarna med sportvagnsracing är att bilarna brukar vara så snygga och då känns det extra trist att den här är så ful. Men, slutligt dom får falla först när man sett den i verkligheten då foton sällan ger en rättvisande bild. Och man kanske vänjer sig...

Nåväl, den är ju byggd för att försöka vinna Le Mans och det verkar som att den har möjlighet att kunna göra det. I alla fall i teorin. Aston Martin sade i höstas att man inte skulle ge projektet grönt ljus om man inte fick garantier från ACO att bensin- och dieselbilar skulle få tävla på lika villkor. Dessa garantier har man fått men det återstår att se om det kommer att funka i praktiken. Bilen är, till skillnad från den tidigare Lola-baserade coupén, utvecklad från grunden av Prodrive (som är delägare i Aston Martin) och är således en helt egen design.

Det är intressant att notera att man har valt en öppen bil när t o m Audi har satsat på en Coupé. Den stora fördelen med coupéer är att de har ett mycket bättre luftflöde jämfört med öppna bilar vilket bl a gör att toppfarten blir högre. Detta blir extra viktigt då motorstyrkan är c:a 100-150 hk lägre i år mot förra året. En coupé gör att man kan behålla åtminstone en del av farten, i alla fall på Le Mans med sina extremt långa raksträckor. Den största nackdelen med coupéer är att förarbytena blir krångligare och tar längre tid, en av huvudanledningarna till att Audi har kört med öppna bilar i alla dessa år. Aston Martin har enligt egen utsago länge stått i valet och kvalet men har till sist bestämt sig för att en öppen bil passar dem bättre.

Motorvalet var på sätt och vis det man var mest nyfiken på då deras V12:a har förgyllt de senaste säsongernas tävlingar med högvarvig skönsång. I och med det nya reglementet kom stora begränsningar i motorstorlek och cylinderantal. Max fyra liter och 8 cylindrar närmare bestämt. Aston har gjort ett intressant val: rak sexa på två liter med en enkelturbo. Motorn är en helt ny konstruktion som inte har någon motsvarighet hos produktionsbilarna, något som dock kan komma inom en snar framtid om man får tro David Richards. Effekten sägs ligga på runt 540 hk, alltså på tidigare LMP2-nivå. Återstår att se, och höra, hur bra den nya motorn och bilen i övrigt är.

Tävlingsdebut sker på LMS-premiären på Paul Ricard den 3:e april. Sebring fanns i planerna men tyvärr räcker inte tiden till för att få bilen klar i tid.  • Comments(0)//blogg.n138.com/#post62