En liten blogg om Le Mans, bilar och annat jox...

En liten blogg om Le Mans, bilar och annat jox...

Ett varv runt Le Mans: Ferrari F430, 2009

Ett varv runt Le MansPosted by Johan Söderberg 2011-02-20 02:50
År: 2009, Bil: Ferrari F430 GT2, Förare: Sean McInerney, Bansträckning: 2009- (nåt sånt...)


Vi kliver ner ett par klasser samtidigt som vi tar oss fram till modern tid. Rakan efter Dunlopbron ner mot Esses har blivit en svepande S-kurva (sedan 2002) och Tertre Rouge har mjukats upp och blivit mer av en högfartskurva. Filmklippet räcker i ungefär två och ett halvt varv och ger en rätt bra känsla av hur jag kan tänka mig att det är att harva på varv efter varv, timme efter timme, på Le Mans i en GT-bil. Fartskilnaden mellan en GT2:a och en LMP1:a är enorm vilket syns tydligt i filmen. Ändå ska det tydligen inte vara så jobbigt för självförtroendet att hela tiden bli omblåst av snabbare bilar som man kan tro enligt de GT-förare jag varit i kontakt med då man är så inne i sitt eget race. LMP1:orna blir mest en irritation som stör.


Jag har inte en susning om vem Sean McInerney är men han ger intryck av att vara lite gentlemannaförare. Han drar inte direkt ut på växlarna om man säger så. Eller är det nära målgång? Bra klipp i vilket fall som helst!


  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Johan Söderberg 2011-02-20 13:35

Just fartskillnaden har alltid diskuterats, närapå alltsedan starten 1923. LMP-förare klagar på att GT-förarna inte flyttar på sig och GT-förarna på att LMP-förarna bara bufflar sig fram utan hänsyn till GT-racet. Det har ju skett en hel del olyckor också just pga fartskillnaderna, mest känd ur svensk synvinkel är väl Jocke Bonniers död 1972 där en omkörning av en GT-bil på Mulsannerakan gick så fel det kunde går.


Men, en stor del av tjusningen med Le Mans är just att det är flera klasser på banan samtidigt. Är det för tillfälligt lite småtrist i en klass (mestadels LMP1) så kan det vara hur spännande som helst i en annan klass (alltid GT2...). det blir aldrig tråkigt under racet tack vare det. Jag tror att risken för att det bara blir en klass på Le Mans är väldigt liten.

Posted by Felix 2011-02-20 13:15

Det är intressant med Le Mans, att alla klasser kör sida vid sida. Undrar just hur lång tid det dröjer innan man bestämmer att skillnaden i fart mellan de olika klasserna är jättefarlig och att man därför måste köra ett 24-timmarslopp för varje klass för sig...